Wiewiórka – opis, cechy charakterystyczne

wiewiórka

Wiewiórka jest gryzoniem z gatunku wiewiórkowatych. To niesłychanie urokliwe zwierzę występuje na terenach Europy oraz Azji. Wiewiórki są pospolite w całej Polsce. Występuje zarówno w lasach iglastych i liściastych jak i również w parkach czy w miejscach gęściej zadrzewionych. Wiewiórka w Polsce podlega całkowitej ochronie. Jej długość ciała oscyluje w granicy 20 centymetrów. Jej ogon …

Łoś – ciekawostki, fakty

łoś

Łoś jest to największy współcześnie żyjący gatunek ssaka kopytnego, który ma bardzo charakterystyczne poroże oraz bardzo długie koniczyny. W Polsce jest objęty całoroczną ochroną. Łoś należy do największych ssaków lądowych Europy oraz jest największym zwierzęciem z gatunku jeleniowatych. Łosie żyją od 20 do 25 lat. Osiągają długość ciała około 3 metrów oraz wysokość w kłębie …

Jeże – występowanie, opis

jeż

Jeże jest to rodzina niewielkich, naziemnych ssaków łożyskowych, które pokryte są sztywnymi włoskami, u niektórych przekształconymi w porządne kolce. Jeże w obecnych czasach występują na ternach Europy, Azji, Afryki oraz Nowej Zelandii. W Polsce występują dwa gatunki jeży: wschodni oraz zachodni. Jeże występują na terenach trawiastych, lesistych, a nawet pustynnych. Jeże są spokrewnione z ryjówkami …

Zając szarak – liczebność, wygląd

zając

Jest to ssak z rodziny zającowatych, z rzędu zajęczaków. Długość ciała tego zająca oscyluje w granicy 35 do 75 centymetrów. Zająć waży od 3 do 6 kilogramów, a jego wysokość wynosi około 30 centymetrów. Nogi zająca nazywane są skokami, natomiast uszy słuchami. Zające posiadają uszy, które są znacznie dłuższe od głowy. Zając ten występuje pospolicie …

Borsuk – drapieżnik, opis wyglądu

borsuk

Borsuk jest drapieżnym ssakiem z gatunku łasicowatych. Borsuk osiąga wagę od 12 do 20 kilogramów, jednak zdarzają się również cięższe okazy. Długość ciała borsuka dochodzi do około 90 centymetrów, natomiast wysokość do około 30 centymetrów. Borsuki mają bardzo ciekawe ubarwienie. Wierzch szary, nogi oraz brzuch czarne, natomiast na głowie dwie czarne pręgi. Borsuki posiadają silną …

Kuna leśna – charakterystyka

kuna leśna

Kuna leśna to niewielki ssak drapieżny, z rodziny łasicowatych. Występuje niemal w całej Europie i w Azji aż do Iranu. W Polsce występuje na całym obszarze, choć jej populacja nie jest zbyt duża i często pokrywa się z występowaniem kuny domowej. Cechą charakterystyczną kuny leśnej jest długie, giętkie ciało oraz krótkie nogi. Długość ciała kuny …

Wilki – zamieszkanie, ciekawostki

wilk

Wilki są drapieżnymi ssakami z gatunku psowatych. Zamieszkują głównie lasy i równiny, ale również tereny bagienne oraz góry Euroazji. Jest to gatunek posiadający skłonności terytorialne, dlatego potrzebuje dużych terenów. Jedna wataha wilków zajmuje zwykle teren o wielkości od 100 do 300 kilometrów kwadratowych. Wilk w poszukiwaniu pożywienia potrafi przebyć dziennie kilkadziesiąt kilometrów. Jeżeli poszukuje partnerki, …

Sarna – opis gatunku, pokarm

sarna

Sarna jest gatunkiem ssaka parzystokopytnego należącego do rodziny jeleniowatych. Jest to zaraz obok dzika jedno z najważniejszych zwierząt łownych na terenach Europy. Samiec sarny nazywany jest rogaczem bądź też kozłem, samica natomiast kozą, a młode koźlętami. Sarny żyją w rzadkich lasach mieszanych oraz zaroślach. Niektóre sarny przystosowały się do życia na otwartych przestrzeniach takich jak …

Czym się żywi kret?

kret

Kret jest owadożernym ssakiem. Jego miejscem zamieszkania są łąki i pola Europy oraz Azji Środkowej. Kret w Polsce objęty jest całkowitą ochroną. Kret osiąga długość ciała do około 20 centymetrów, natomiast jego maksymalna waga oscyluje w granicy 120 gram. Pysk ma bardzo ryjowaty kształt i został wyposażony w 44 zęby. Kret posiada bardzo silne łapy …

Dziki w Polsce – popularność

dzik

Dzik jest bardzo popularnym w Polsce zwierzęciem łownym. Samica dzika to locha, samiec nazywany jest odyńcem, natomiast młode warchlakami. Dziki nalezą do rzędu parzystokopytnych i są  lądowymi ssakami łożyskowymi. Dziki podlegają sezonowej ochronie. Dziki osiągają długość ciała do 2 metrów. Masa ciała samców  dochodzi nawet do 340 kilogramów, natomiast samiec do 140 kilogramów. Dziki żyją …