Borsuk – drapieżnik, opis wyglądu


Borsuk jest drapieżnym ssakiem z gatunku łasicowatych. Borsuk osiąga wagę od 12 do 20 kilogramów, jednak zdarzają się również cięższe okazy. Długość ciała borsuka dochodzi do około 90 centymetrów, natomiast wysokość do około 30 centymetrów. Borsuki mają bardzo ciekawe ubarwienie. Wierzch szary, nogi oraz brzuch czarne, natomiast na głowie dwie czarne pręgi. Borsuki posiadają silną budowę ciała.

borsuk
Borsuk – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Ich koniczyny zakończone są pięcioma palcami z bardzo silnymi pazurami. Borsuk posiada bardzo małe uszy oraz oczy. Jego sierść jest bardzo twarda. Borsuk jest zwierzęciem wszystkożernym. Znany jest z tego, że łatwo przystosowuje się do zasobów pokarmowych znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie jego siedliska. Najważniejszym źródłem pożywienia borsuków są dżdżownice. Do ważnych ogniw pokarmowych należą również małe i młode ssaki, padlina, a nawet zboża i owoce. Borsuki występują na terenach lasów Euroazji, w tym w całej Polsce. Jako swoje siedliska obiera najczęściej lasy mieszane, które otaczają żyzne gleby oraz w sąsiedztwie zbiorników wodnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *