Jeże – występowanie, opis


Jeże jest to rodzina niewielkich, naziemnych ssaków łożyskowych, które pokryte są sztywnymi włoskami, u niektórych przekształconymi w porządne kolce. Jeże w obecnych czasach występują na ternach Europy, Azji, Afryki oraz Nowej Zelandii. W Polsce występują dwa gatunki jeży: wschodni oraz zachodni. Jeże występują na terenach trawiastych, lesistych, a nawet pustynnych.

jeż
Jeż – zdjęcie znalezione na stronie Nps.gov

Jeże są spokrewnione z ryjówkami oraz kretami. Jeże należą do gatunku owadożernych. Jeż ma bardzo ciekawy system obronny, jeżeli przestraszy się to zwija się w kulkę najeżoną kolcami oraz wydaje z siebie charakterystyczne dźwięki przypominające sapania. Jeże nie są zwierzętami jadowitymi, ale jak ich kolce wbiją się w ciało to niezwykle trudno je wyjąć. Jeże prowadzą nocny tryb życia. Są wszystkożerne choć żywią się głównie owadami. Pokarmem jeżów są jeszcze jaja, niewielkie płazy, małe ssaki, ślimaki. Do momentu rozrodu prowadzą samotniczy tryb życia. Ciąża jeży trwa do 60 dni. Miot najczęściej o 3 do 4 młodych. Jeże żyją około 7 lat, choć znany jest przypadek jeża, który dożył 16 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *