Kuna leśna – charakterystyka


Kuna leśna to niewielki ssak drapieżny, z rodziny łasicowatych. Występuje niemal w całej Europie i w Azji aż do Iranu. W Polsce występuje na całym obszarze, choć jej populacja nie jest zbyt duża i często pokrywa się z występowaniem kuny domowej. Cechą charakterystyczną kuny leśnej jest długie, giętkie ciało oraz krótkie nogi.

kuna leśna
Kuna leśna – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Długość ciała kuny leśnej jest w granicach od 40 do 53 centymetrów, natomiast jej waga oscyluje w granicy od 800 gram do 1,5 kilograma samice oraz od 1,2 kilograma do niemal 2 kilogramów samce. Występują we wszystkich rodzajach lasów. Najbardziej cenią sobie gęste i stare lasy. Kryjówką dla kuny leśnej są najczęściej dziuple w drzewach. Jej szczytowa aktywność przypada głównie na wieczór oraz noc. Długość życia kuny leśnej na wolności wynosi około 8 do 10 lat, natomiast udomowiona kuna leśna żyje do 15 lat. Miot kuny leśnej liczy od 2 do 7 młodych, które są głuche, ślepe oraz bezzębne. Kuny żywią się głównie małymi ssakami: wiewiórkami, małymi gryzoniami itp. Kuny żyjące w Szkocji żyją się nawet krabami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *