Sarna – opis gatunku, pokarm


Sarna jest gatunkiem ssaka parzystokopytnego należącego do rodziny jeleniowatych. Jest to zaraz obok dzika jedno z najważniejszych zwierząt łownych na terenach Europy. Samiec sarny nazywany jest rogaczem bądź też kozłem, samica natomiast kozą, a młode koźlętami. Sarny żyją w rzadkich lasach mieszanych oraz zaroślach. Niektóre sarny przystosowały się do życia na otwartych przestrzeniach takich jak pola.

sarna
Sarna – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Sarny występują w Europie, Azji Mniejszej oraz w obrębie morza Kaspijskiego. W Polsce sarny są zwierzętami pospolitymi w całym kraju, ale większa populacja saren żyje na zachodzie. Sarna osiąga wielkość do półtora metra oraz masę ciała do 35 kilogramów. Długość życia saren oscyluje w granicy 5 do 12 lat. Na sarny poluje się dla pozyskania mięsa oraz skór, z których produkuje się tak zwane zamsze. W jednym miocie u saren występuje 1 do 3 młodych. Sarna osiąga dojrzałość płciową w wieku 2 lat. Sarny to zwierzęta roślinożerne, które żywią się trawami, grzybami, owocami leśnymi, grzybami i ziołami. Samce wykazują przywiązanie terytorialne oraz wykazują to przy pomocy agresji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *