Wilki – zamieszkanie, ciekawostki


Wilki są drapieżnymi ssakami z gatunku psowatych. Zamieszkują głównie lasy i równiny, ale również tereny bagienne oraz góry Euroazji. Jest to gatunek posiadający skłonności terytorialne, dlatego potrzebuje dużych terenów. Jedna wataha wilków zajmuje zwykle teren o wielkości od 100 do 300 kilometrów kwadratowych. Wilk w poszukiwaniu pożywienia potrafi przebyć dziennie kilkadziesiąt kilometrów.

wilk
Wilk – zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Jeżeli poszukuje partnerki, to w przeciągu dwóch tygodni jest w stanie przejść nawet 600 kilometrów. Watahy składają się maksymalnie z 20 osobników, jednak na ogół są znacznie mniej liczebne. Komunikują się głównie za pomocą mowy ciała, ale również używają feromonów oraz znakowania terenu za pomocą odchodów. Żywią się dużą zwierzyną kopytną taką jak jelenie, łosie, sarny. Nie pogardzą jednak mniejszą zwierzyną czy też padliną. Długość ciała wilka czasami dochodzi nawet do 160 centymetrów. Masa ciała samca wilka dochodzi  na ogół do 60 kilogramów, jednak zdarzają się cięższe okazy, natomiast samicy do 50 kilogramów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *